Abort – ta kontakt direkte med sykehus!

Om du ønsker å ta abort, tar du direkte kontakt med sykehus der det er gynekolog uansett hvor langt du har kommet med graviditet.

Du kan velge hvilket som helst sykehus i Norge da vi har fritt sykehusvalg.

DU TRENGER IKKE Å HA HENVISNING FRA FASTLEGEN OG/ELLER JORDMOREN DIN. Det er mange som ikke vet om dette!

Du trenger ikke heller å ta blodprøve eller ny graviditetstest hos legekontoret. Om det er flere positive tester hjemme, så er den positiv også på legekontoret.

Du trenger ikke heller å bli undersøkt i nedentil eller blitt tatt prøver fra skjeden av fastlegen. Prøver tas på sykehus ved behov om det er mistanke f eks. infeksjon osv.

Om du har lyst å snakke med noen, så kan du ta kontakt med fastlegen, helsestasjon (helsesykepleier eller jordmor) eller helsestasjon for ungdommer om dere har i kommunen deres. Amathea.no som kan evt. å hjelpe deg om du er usikker. Du kan likevel bestille time på sykehus om du er usikker.

Hva gjør man?

Når du ringer til sykehus, vil dem vite når du hadde siste mens (første dag når blødningen begynte av siste menstruasjon). Så får du time til ultralyd, så kalt vaginal ultarlyd (innvendig ultralyd) for å finne ut hvor langt du er på vei. Så finner man metoden hvordan aborten gjøres.

Om du er mer enn 12 uker gravid (11+6 svangerskapsuker), må man søke lov å føre aborten.

Hvordan man gjør det?

Det bestemmes ved første møte på sykehus hvilken metode det brukes ved abort. Nesten alle aborter gjøres med medisiner i dag.

Abort hjemme med medisiner (merk at det finnes lokale variasjoner f eks om smertelindring osv. fra sykehus til sykehus)

Abort på sykehus med medikamenter

Kirurgisk abort å sykehus (utskrapning)

Hjemmeabort: hvis du blør og blør og blir svakere, så må du ta kontakt med sykehus om du er hjemme. Noen ganger har vi måttet å sende ambulanse på grunn av stor blødning, så ikke vent så lenge. Det blir sjekket med ultralyd om det er noe rester igjen i livmoren og så blir det oftest kirurgisk utskrapning på operasjonsstue med kort narkose å tømme livmoren av rester. Du kan reise hjem noen timer etterpå om du føler deg bra og har spist og latet vann.

Uansett hvor lang du er på vei med graviditet, så må du skrive under skjema «Begjæring av abort» (OBS! Legen skal ikke lenger skrive under skjema!)

Referanser og les mer:

Helsenorge – Til deg som vurderer abort

Amathea – Gravid og usikker? Vi hjelper deg

Helsedirektoratet – Abort

Helsenorge – Abortmetoder

NHI – Medikamentell abort

eMetodebok for seksuell helse – Svangerskapsavbrudd innen 12 uker

NHI – Ultralyd av kvinnelig kjønnsorganer

Helsedirektoratet – Infoskriv til deg som skal søke om abort etter utgangen av 12. svangerskapsuke.

Helsenorge – Information about applying for termination (abortion) after pregnancy week 12

Medical abortion (St Olavs)

#gravid #abort #svangerskapsavbrudd #usikkeroggravid #medikamentellabort #kirurgiskabort #abortion #medicalabortion #jordmorenno

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *